Terhesség, szoptatás és egészséges táplálkozás - Kósnai2009.02.18. 12:53, kosnaijudit
Mennyi sok probléma és kérdés vetődik fel az ember fejében, amikor megtudja, hogy egy kis élet gyakorolja az első úszóleckéit a pocakjában. Általában - hála a drága anyatermészet jótékony ösztöneinek - azok is elkezdenek az egészséges életmód után keresgélni, akik addig nem tették.
Nem vágja az ember könnyű fába a fejszéjét ilyenkor. Rengeteg a környezeti terhelés. Levegőszennyezés - kikerülhetetlen (hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy rögtön szaladunk, veszünk egy szép kis házat a tengerparton, és ott tengetjük tovább, vagy eleve ott élünk). A legtöbb környezeti terhelés azonban csökkenthető, igaz, sok odafigyeléssel. Semmiképpen ne fogyasszunk a terhesség alatt félkész, vagy készételeket! A gyógyszerekhez olyan részletes leírást adnak, milyen mellékhatás fordult már elő (lehet, hogy csak egyszer valakinél, nem baj, biztos, ami biztos, akkor nem lehet perelni a gyártót, mert ő szólt!), hogy gyakran az sem meri bevenni, akinek igazán szüksége lenne rá. És szinte mindegyikre oda van írva, hogy használata terhesség és szoptatás alatt tilos, vagy nem javallt, de kérdezze meg kezelőorvosát (és utána perelje őt). Az élelmiszerekbe elképesztő mennyiségű kártékony állagjavítót és stb-t zsúfolnak, a zöldségek szennyezett vizet kapnak és permetezőszereket, az állatokat antibiotikumokkal, hormonokkal bombázzák - érdekes, ezekhez mégsem mellékelnek ilyen leírást. Kerüljük tehát legalább a nyilvánvaló egészségkárosító termékeket (most itt nem a cigarettára és az alkoholra gondoltam, bár azt is)! Ne együnk gyorséttermekben, az otthoni főzés során pedig piacról beszerzett, friss árukat dolgozzunk fel. A húsfogyasztásnak nem kell nagy mennyiségűnek lennie ebben az időszakban sem. Fontos a minél több zöldség, gyümölcs, és ne vessük meg nyersen megenni őket, így ami még maradt bennük élő anyag ebben a művilágban, legalább az hadd szívódjon fel!
|